Arkeologisk undersøkelse av mulige samiske tufter

I løpet av de to siste ukene i august i år skal jeg lede en mindre arkeologisk undersøkelse av noen bosetningsspor i Hol kommune, Buskerud. Vi skal gjøre en utgravning av to runde tufter som kan være rester etter samiske boliger (se Inger Zachrisson sin bok Möten i Gränsland fra 1997 og min masteroppgave fra 2008).

To runde tufter ved Byrkjedalstølen i Hol (markert med hvite ringer). Hallingskarvet i bakgrunnen. Foto: Hege Skalleberg Gjerde

Den runde formen kan være en god indikasjon på at det har vært en samisk bolig, siden vi vet at den tradisjonelle, samiske boligen var gammer eller telt med en spesiell organisering, mens vi ikke kjenner til denne typen boliger fra det norrøne (”norske”) samfunnet.

Det er likevel vanskelig å si noe sikkert om tuftene i Hallingdal uten å undersøke dem grundigere. Den arkeologiske utgravningen i august skal derfor bidra til en bedre forståelse av hva slags boplasser dette har vært. Kanskje finner vi sterkere indisier på at det bodde samer i Hol i middelalderen, eller kanskje vi finner noe helt annet som kan hjelpe oss å forstå utnyttelsen av de sørnorske fjellområdene i denne perioden. Uansett blir det veldig spennende å se hva som dukker opp når vi setter spaden i jorda!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under archaeology, arkeologi, samer, Sørsamer, sørsamisk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s